vrijdag 29 september 2023 06:00
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Sanne van den Boomen
|
14 augustus 2023

Binnen de Universiteit van Curaçao (UoC) heerst een angstcultuur. Dat blijkt uit het rapport Nulmeting Instellingstoets Kwaliteitszorg.

Uit de gesprekken kwam naar voren dat medewerkers en studenten zich niet durven te uiten over bepaalde zaken. De angstcultuur zou vooral gevoed worden door het ontbreken van transparantie en doordat niet alle informatie wordt gedeeld.

De afdeling communicatie van UoC verklaart tegenover Nu.cw dat de nulmeting is uitgevoerd door een externe commissie van Nederlandse en Belgische onderzoekers. Het rapport toont verder aan hoe het negatieve imago en ontbreken van strategie, de instroom van nieuwe studenten heeft aangetast en daarmee de financiële situatie van de universiteit bedreigt.

De onderzoekers dringen aan op een meer open en interactieve relatie met de media en de overheid. Daarnaast wordt de private sector opgeroepen ondersteuning te bieden en de regering aangespoord om financiële steun te bieden en juridische obstakels uit de weg te ruimen.

-- Advertentie --

11 comments on “Angstcultuur binnen Universiteit van Curaçao”

 1. Helaas overal op Curacao en dit is een belangrijke reden waarom curacrim nooit uit het dal zal komen.

  Meest duidelijke voorbeeld van dit tot op het bot zieke eiland is onze currupte rover Pisas, met z’n bedreiging dat Curaçao een forse schadeclaim tegemoet kan zien met de mislukte fraude ivm de Isla overname. Ondertussen koopt hij een miljoenen villa die onbetaalbaar is met zijn functie, tenzij hij corrupt is.

  1. Dat corrupte komt door de Nederlanders zelf. En dat angstcultuur is een koloniale erfenis. En daar maken de Nederlanders misbruikt van. Van dat systeem worden de nederlanders beter van, zij hebben meer profijt van. Zij gaan we heen met hun Nederlandse paspoort, Doordat het de zelfde jurisprudentie daar is. Pikken zij de beste baantjes daar en zwaaien nog met die skepter. Ipv de mensen te helpen, vooral de arme gezinnen met kinderen. Door banen te creëren voor de mensen ipv studenten over te laten vliegen. Ze zien Curaçao nog steeds als een wingewest, alleen in een andere vorm.

   1. Wat een volslagen onzin. Dat je niet in staat bent om zelf iets van je eigen leven te maken afschuiven op het koloniale verleden. Dit is nu precies waar het om gaat, slachtoffer blijven spelen en zelf niks doen.

   2. Dit vind ik een typische reactie vanuit Curaçao. En dit zegt een Curaçaoënaar die zowel bij de Isla als bij UoC heeft gewerkt en heeft ondervonden hoe verlammend de angstcultuur kan werken. Zaken zoals stiekem mails van medewerkers laten lezen door de systeembeheerder is heel normaal daar. Privacywet lijkt niet te bestaan, want het management weet dat niemand een beroep daarop durft te doen. Bij Isla was het te belachelijk voor woorden om te zien hoe medewerkers geforceerd lachen om slechte grappen van de managers.
    En dan lees ik deze reactie waar meteen met de vinger naar 1 kant wordt gewezen i.p.v. constateren dat er een probleem is en bedenken hoe het opgelost moet worden en eraan werken. Altijd meteen de slachtofferrol aannemen. Daardoor zal het op Curaçao nooit vooruit gaan zolang dit soort reacties de meeste aandacht trekken. Altijd terugvallen op en de schuld geven aan kolonialisme en de slavernij i.p.v. te bedenken: “het is wat het is, maar wat gaan we eraan doen”. De problemen op de werkvloer veroorzaken wij zelf en hebben niks met kolonialisme of slavernij te maken, hooguit is er een kleine invloed. Misschien maken wij slaven van onszelf, omdat we de vrijheid alleen maar willen gebruiken om mede-Curaçaoënaars te onderdrukken. Laten we kijken hoe zelf dit soort problemen kunnen oplossen i.p.v. steeds de makamba de schuld te geven en niks zelf te ondernemen om het beter te maken voor ons allemaal.

  2. De forse claim dat Curaçao tegemoet kan zien, moet naar Nederland gestuurd worden..en wie koopt de eilanden op.. wat ook niet mag. De eilanden zijn voor de ingezeten met hun kinderen. Dat moet zelf strafbaar gesteld worden om eilanden te verkopen met stranden voor buitenlanders, daar vallen de Nederlanders ook onder.

 2. Ben het eens met isereenbodem. Dit is niet een op zichzelf staand geval.
  Ook binnen de verschillende ministeries kont dit voor. Maar iedereen houdt wijselijk z’n mond. Er zijn best veel goedwillende mensen, maar zij zitten vaak aan het plafond en zitten hun tijd uit.
  Tijd dat het roer omgaat en NL nu een keer wakker gaat worden.
  Schaamteloze zooi.

 3. Grotendeels is dat het gevolg van de historische en politieke ontwikkelingen op het eiland. Door de politieke onafhankelijkheid van Curaçao in 2010 waren er ongekende vrijheden die tot verwachting naar emancipatie en minder overheidsbemoeienis zouden leiden.
  Dit heeft echter ook geleid tot angst bij het ene deel van de populatie die al bijna een eeuw onder de overheersing van Nederland was. De cultuur van angst onder deze groep is van generatie op generatie op het eiland doorgegeven. Uit dit angstige klimaat ontstonden vervolgens een klimaat van corruptie en intimidatie, wat ongetwijfeld een negatieve invloed heeft gehad op het academisch milieu.

  Een ander belangrijk element in het vormen van een angstcultuur binnen de Universiteit van Curaçao is de kleine grootte van het eiland. Er is nauwelijks ruimte om te investeren in grootschalige projecten waar grote groepen kunnen participeren. Er is ook weinig ruimte voor academische vrijheid.
  Het is een veel voorkomend probleem op de meeste kleine eilanden dat onderwerpen van openbaar belang niet publiekelijk kunnen worden besproken, wat op zijn beurt angst en intimidatie bevordert. Al deze facto, samen met toenemende verdeeldheid en polarisatie op het eiland, hebben bijgedragen aan de angstcultuur in de Universiteit van Curaçao.

 4. Allemaal zeikerds die een goede baan en inkomen hebben op Curaçao en die wonen meestal in een gated community.
  Het is nooit goed, als ze Curaçao een tot op het bot zieke eiland vinden moeten ze op Haïti gaan wonen.

 5. Het is normaal om een nulmeting instellingstoets Kwaliteitszorg door derden in het eigen bedrijf/organisatie toe te passen, zodat het bedrijf/organisatie kennis kan nemen over de kwaliteit, van de positieve en negatieve ontwikkelingen in de bedrijf/organisatie
  En zij dit gebruiken voor verbetering hiervan.
  Deze toets is ook eigenlijk een verpichting

 6. Stop eens met het gezeur van slavernij etc, en start met het werken naar een beter toekomst voor het volk van Curacao. Elodrigo

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram