dinsdag 12 september 2023 10:02
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 juni 2023

Medewerkers van het ziekenhuis op Bonaire moeten een of twee bijbanen naast hun huidige baan nemen, omdat hun salaris te laag is. Vakbond AFWB pleit daarom voor forse salarisverhogingen, schrijft Caribisch Netwerk. 

Vakbondsvoorzitter Cherel Kwidama ziet dat leden soms twee tot drie banen moeten hebben, wat volgens haar geen goed teken is en wat heeft geleid tot cao-onderhandelingen. Ziekenhuisdirecteur Giovanni Frans erkent de financiële problemen van de medewerkers, maar heeft geen budget om de salarissen per direct te verhogen. De voedselbanken op Bonaire vertelden hem dat ze steeds meer werknemers van het ziekenhuis zien om pakketten op te halen. 

De vakbond geeft aan het opmerkelijk te vinden dat de kwaliteit van de zorg in de Caribische gemeente hetzelfde is als in Nederland, maar dat de salarissen niet gelijk zijn. Terwijl verpleegkundig personeel dat vanuit Nederland naar Bonaire komt hetzelfde salaris behoudt. Echter krijgt een Bonairiaanse verpleegster een lager salaris, zelfs wanneer zij meer uren zou werken. AFWB denkt dat de lonen pas zullen stijgen, wanneer er meer budget vrij komt vanuit de Rijksoverheid. Dit was ook een van de onderwerpen tijdens de demonstratie van 12 mei. 

Tijdens een persconferentie tegen armoedebestrijding op 26 mei maakte minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen bekend stappen te willen ondernemen tegen armoede. Het Openbaar Lichaam Bonaire stippelde een routekaart uit om dit jaar nog te komen tot een integrale aanpak om armoede te voorkomen, bestrijden en verzachten. Schouten kondigde aan specifiek voor dit programma  550.000 euro vrij te maken. 

Wanneer het programma ingaat en wanneer de lonen stijgen, is nog niet bekend.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram