dinsdag 30 mei 2023 11:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Sanne van den Boomen
|
17 mei 2023

Curaçao heeft een tbs-kliniek nodig, dat heeft het ministerie van Justitie besloten tijdens het Justitieel Vierlandenoverleg (JVO), zo staat geschreven in het rapport de Staat van rechtshandhaving Curaçao van de Raad voor de rechtshandhaving (RvR).

Ondanks dat het ministerie heeft besloten dat er een tbs-kliniek moet komen, zijn er vooralsnog geen concrete plannen om er een op te richten. 

Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is om gezamenlijk één kliniek te beginnen. Volgens het ministerie van Justitie zou de financiering de grootste uitdaging worden.

De afkorting tbs staat voor terbeschikkingstelling. Wanneer iemand een misdrijf heeft gepleegd en daar gedeeltelijk of geheel ontoerekeningsvatbaar voor wordt verklaard, kan een rechter tbs opleggen. Ontoerekeningsvatbaar wil zeggen dat het misdrijf de dader niet aangerekend kan worden, omdat deze lijdt een een psychiatrische- of persoonlijkheidsstoornis. 

tbs is een maatregel en geen straf, daarom wordt het vaak naast gevangenisstraf opgelegd. De dader wordt dan voor bepaalde tijd behandeld in een tbs-kliniek en zit zijn straf uit in de gevangenis.

-- Advertentie --

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram