woensdag 7 juni 2023 06:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
17 mei 2023

De Commissie Sociaal Minimum Caribisch Nederland is op werkbezoek op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De commissie onderzoekt wat huishoudens op de eilanden nodig hebben om rond te komen en deel te nemen aan de samenleving. 

Tijdens het werkbezoek gaat de commissie op elk van de eilanden in gesprek met de lokale bevolking, NGO’s, verschillende instanties en bestuurders. Door de verhalen van de inwoners aan te horen, krijgt de commissie een beter beeld van wat de mensen op elk van de eilanden daadwerkelijk nodig hebben. 

De commissie kijkt kritisch naar de schaal waarop het sociaal minimum kan worden bepaald en ingevoerd, maar ook wat de effecten hiervan op de economie en de maatschappij zullen zijn. 

Demonstranten gingen vrijdag op Bonaire de straat op tegen armoede en ongelijkheid. Glenn Thodé, oud-gezaghebber van Bonaire en leider van het onderzoek van de commissie, zegt dat de armoedeproblematiek op Bonaire groot is. "Het is een complexe opgave die dringend aandacht en actie nodig heeft. De commissie zal zich inspannen om gehoor te geven aan de geluiden van alle Openbare Lichamen van de eilanden en dit in Den Haag een plek te geven samen met een plan om de problematiek aan te pakken”, aldus Thodé.

De Commissie Sociaal Minimum Caribisch Nederland is een onafhankelijke commissie die is ingesteld naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer. De commissieleden brachten afgelopen week een werkbezoek aan Saba en Sint Eustatius. Bonaire is van 15 tot en met 17 mei aan de beurt. 

Informatie en inzichten van het werkbezoek aan de drie eilanden worden verwerkt in een rapport. De commissie streeft ernaar uiterlijk 1 oktober 2023 haar eindrapport te presenteren.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram