dinsdag 30 mei 2023 11:09
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
16 mei 2023

Curaçao en Nederland hebben maandag een akkoord getekend om samen duurzame projecten te gaan ontwikkelen op het eiland. Minister Rob Jetten (D66) van Klimaat en Energie en de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP), willen middels het Memorandum of Understanding (MoU) intensief gaan samenwerken op het gebied van zonne-energie, windenergie, energieopslag en groene waterstof.

Windmolens moeten in 2035 zo'n 5 gigawatt aan hernieuwbare energie gaan opwekken op drijvende parken op zee.

Jetten noemde de omstandigheden op het eiland gunstig. "Er zijn weinig plekken op de wereld waar zoveel zon en wind aanwezig is. Juist door die grote hoeveelheden kan Curaçao in de toekomst mogelijk een belangrijke exporteur worden op het gebied van duurzame energie", aldus de bewindsman.

Nederland helpt met expertise, kennis en kunde om deze mogelijkheid op gang te brengen. Dit geeft de Curaçaose economie volgens Jetten een nieuwe economische impuls, wat bijdraagt aan de verduurzaming en betaalbaarheid van energie op Curaçao en creëert daarnaast exportkansen.

Cijntje sprak de wens uit dat Curaçao een leidende positie in gaat nemen in de regio als vernieuwer die optreedt in de productie van groene energie voor eigen gebruik en export. "Dit is belangrijk voor de diversificatie van de economie en ter ondersteuning van het door ons voorgenomen economische beleid op het gebied van duurzaamheid", aldus de MEO-minister.

In het akkoord zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van personeel, wetenschappelijke en technologische kennis en het organiseren van onderzoeksprojecten.

-- Advertentie --

One comment on “Curaçao en Nederland ondertekenen duurzaam akkoord”

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram