dinsdag 30 mei 2023 11:10
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
15 mei 2023

Vivente SBO begint in september met erkende praktijkgerichte opleidingen in de vorm van ‘werkend leren’. Dat meldt Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) in een verklaring. Er komen drie praktijkgerichte opleidingen waarbij studenten vier dagen per week als lerend medewerker aan de slag gaan.

"Nu de hospitality sector op Curaçao zich in hoog tempo ontwikkelt en er een groeiende behoefte is aan goed opgeleide medewerkers, start Vivente SBO in september, samen met het bureau Impacto BV, met erkende praktijkgerichte opleidingen in de vorm van ‘werkend leren’. Hiervoor worden in de komende periode leerbedrijven en kandidaat-studenten geworven", aldus VPCO.

Bij de drie praktijkgerichte opleidingen gaat het om kok SBO-niveau 2, zelfstandig werkend kok SBO-niveau 3 en gastheer/vrouw SBO-niveau 3. Het concept werkend leren houdt in dat de studenten vier dagen per week als ‘lerend medewerker’ onder professionele begeleiding van een aan te stellen leermeester aan de slag gaan bij een leerbedrijf.

Dit kan bijvoorbeeld een hotel- of restaurantorganisatie zijn. Een dag in de week komen de studenten naar school voor reflectie, begeleiding en aanvullende lessen onder leiding van vakdocenten met praktijkervaring. De opleidingsduur is afhankelijk van het niveau 15 tot 20 maanden. Aan het eind doen de kandidaten eindexamen waarop zij een erkend diploma ontvangen.

Volgens VPCO gaat het hier niet om een stage, maar om een arbeidscontract met alle rechten en plichten die daarbij horen en ontvangt de ‘lerend medewerker’ minimaal het wettelijk minimumloon. Voor de kosten verbonden aan het opleidingstraject, inclusief lesmaterialen, wordt elke maand een vast bedrag verrekend met het maandloon van de leerlingen. "Dit vanwege het feit dat de opleidingen van Vivente SBO door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport wel worden erkend, maar (nog) niet worden bekostigd", aldus VPCO.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram