zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Nederland gaat nauwer samenwerken met Aruba, Curaçao en Sint Maarten op het gebied van klimaat en energie. Dat is het resultaat van de conferentie Caribbean Climate and Energy (CCEC) op Aruba.

De minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten (D66), tekende samen met de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes (MEP) een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling dat de eilanden met hulp van Nederland energieprojecten kunnen realiseren die zorgen voor schonere en betaalbare energie. 

De CCEC was de eerste bijeenkomst die werd georganiseerd door de eilanden en Nederland en stond in het teken van het bij elkaar brengen van de eilanden. Daarnaast zal kennis worden uitgewisseld over klimaatverandering.

Tijdens de conferentie zei Jetten dat er gebrek aan hulp is voor de eilanden. “Zij staan aan de frontlinie van klimaatverandering en voelen zich terecht in de steek gelaten door grotere en welvarende landen. Daarom is het tijd dat er meer aandacht en ondersteuning komt”, aldus de bewindsman. 

Naast de samenwerkingsovereenkomst zal er een vierlandenoverleg worden opgericht en komt er een routekaart voor de transitie binnen het Koninkrijk. Ook zijn knelpunten geïdentificeerd die in aanloop naar de volgende CCEC worden opgepakt.

Een dergelijke overeenkomst wordt maandag tussen Curaçao en Nederland getekend.