dinsdag 30 mei 2023 11:11
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
15 mei 2023

De besmettelijke koraalziekte Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) is nu ook op Curaçao waargenomen. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) meldt dat een team van internationale koraalziektendeskundigen verbonden aan Carmabi de ziekte begin april heeft ontdekt. Duikers, duikscholen en booteigenaren worden opgeroepen maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

"De 'witte pest-ziekte' werd in 2014 voor het eerst waargenomen in Florida, waarbij grote aantallen koralen in korte tijd afstierven", aldus GMN. Vanaf 2014 heeft deze nieuwe dodelijke koraalziekte zich vanuit Florida (2014) verspreid. De dodelijke koraalziekte verspreidde zich volgens het ministerie vervolgens via Jamaica (2017), naar Mexico, Belize,  St. Maarten (2018), St. Thomas, U.S. Virgin Islands (2019), Puerto Rico en St. Eustatius (2019). Op sommige Caribische locaties heeft SCTLD de hoeveelheid koraal soms met de helft doen afnemen.

Caribische riffen verkeren volgens GMN in zeer slechte staat en ook de Curaçaose koraalriffen kampen met een groot aantal problemen, zoals vervuiling, klimaatsverandering en het minder voorkomen van ecologisch belangrijke soorten zoals papegaaivissen. "De gemiddelde koraalbedekking in het Caribisch gebied is nu 14,3%, een afname van ongeveer 80% sinds het begin van de jaren 70. Deze achteruitgang heeft zich ook voorgedaan op Curaçao, maar gelukkig in mindere mate vergeleken met de rest van het Caribisch Gebied", meldt het ministerie.

Twee eerdere ziekten in het begin van de jaren tachtig zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de grote achteruitgang van de koraalbedekking op Curaçao en de rest van het Caribisch gebied.

De overheid waarschuwt dat rekening moet worden gehouden met verdere achteruitgang van ons koraalrif vanwege SCTLD. De witte pest heeft een verwoestend effect op langzaam groeiende en rif bouwende koralen, inclusief de op Curaçao veel voorkomende pilaar-, ster- en hersenkoralen. SCTLD veroorzaakt weefselverlies in 34+ van de ongeveer 65 soorten rif bouwende koralen die in het Caribisch gebied voorkomen. "De kans dat aangetaste koralen binnen enkele weken tot maanden sterven is 66% tot 100% hetgeen leidt tot verlies van koraaldichtheid en de de afname van andere organismen, zoals rif vissen die van koraal afhankelijk zijn", aldus GMN.

De enige effectieve behandeling die tot nu toe bekend is, is de plaatselijke toepassing van antibiotica op SCTLD-laesies. Het ministerie zegt op basis van informatie van Carmabi een plan van aanpak te hebben opgesteld. De overheid is momenteel bezig de benodigdheden bestellen om de antibiotica op Curaçao te kunnen produceren om SCTLD te bestrijden. Zo gauw deze materialen op Curaçao aanwezig zijn, zal een beroep worden gedaan op de duiksector en andere duikende vrijwilligers om een helpende hand te bieden de verspreiding van de ziekte in toom te houden en zieke koralen te behandelen. Het proces om de benodigdheden te bestellen is reeds in gang gezet.

De overheid roept duikers op hun drijfvermogen goed te reguleren en nooit koralen aan te raken, wat overigens bij wet verboden is. Dit geldt ook voor het ankeren van boten. Ankeren is alleen toegestaan op zandvlaktes en booteigenaren worden verzocht extra op te letten dat men geen koralen beschadigd tijdens het ankeren. Vissers zouden kunnen overwegen om gevangen papegaaivissen (gutus) terug te zetten, omdat deze vissen enorm belangrijk zijn voor het herstel en groei van door SCTLD aangetaste koralen die de ziekte overleven.

Duikscholen zouden, indien zij diensten verlenen aan klanten die nog niet over de vereiste duikvaardigheden beschikken, dienen te overwegen te gaan duiken in gebieden zonder (of met zeer weinig) koralen om onbedoelde, maar veel voorkomende schade door aanrakingen van (beginnende) duikers te voorkomen.

Er bestaan aanwijzingen dat de ziekte zich middels direct contact en via de zeestromingen verspreidt. Zowel het ontsmetten van duikspullen als het sluiten van locaties waar SCTLD is uitgebroken, zouden dus de verspreiding via direct contact kunnen minimaliseren.

De duikscholen op Curaçao trokken eerder dit jaar al aan de bel in verband met de afname van koraal op Curaçao.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram