dinsdag 30 mei 2023 11:12
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Sanne van den Boomen
|
12 mei 2023

Onder personeel van het Korps Politie Curaçao (KPC) heerst nog steeds onvrede, ondanks de nieuwe politieauto’s die het korps donderdag heeft ontvangen. Dat verklaart Thaise Isidora-Lo-A-Njoe, voorzitter van Nationaal Algemene Politie Bond (NAPB) vrijdag tegenover Nu.cw. De nieuwe auto’s zijn welkom, maar er is veel meer aan de hand.

Naast de nieuwe auto’s is er ook nieuwe uitrusting voor de politie onderweg.We hebben begrepen dat alles besteld en onderweg is. Het tekort aan goede uitrusting is een probleem. Vooral goede schoenen worden de laatste jaren gemist. Het is goed dat onderwerpen zoals het uniform nu worden opgepakt, dat is iets moois, maar we zitten nog met een flink personeelstekort”, vertelt Isidora-Lo-A-Njoe.

Op dit moment is een derde van de functies binnen het KPC niet bekleed. “Normaal gesproken zouden er bij de politie 902 voltijds werknemers in dienst moeten zijn, dat aantal ligt nu rond de 680. Dat zorgt ervoor dat er veel overuren gemaakt moeten worden. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers is 45 jaar of ouder, waardoor er over een tijd collega’s zullen uitvallen.”

Het probleem is groot volgens de vakbondsvoorzitter. Er moeten nieuwe mensen geworven worden, maar een concreet plan is nog niet gemaakt. “Minister Shalten Hato heeft gezegd dat er nieuw personeel gezocht wordt, maar hij moet niet vergeten dat nieuwe agenten eerst een opleiding moeten doen van drie jaar.”

Het NAPB pleit voor verkorte opleidingen. De vakbond ziet een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) wel zitten. “Op die manier kunnen de nieuwe agenten meteen aan het werk en daarnaast nog studeren. Het zou gaan om een verdeling van 70 procent werken, 30 procent studeren. Hoe dat precies vorm zou moeten krijgen, weten we nog niet, omdat voor het werk bij de politie een grote verantwoordelijkheid nodig is. De bbl-studenten zullen volwaardig politieagent zijn met alle bevoegdheden, waar rekening mee gehouden moet worden.”

De NAPB is al sinds september 2022 bezig om zich hard te maken voor betere arbeidsomstandigheden binnen het KPC. “Onze leden konden het niet meer aan en in april bereikte de situatie zijn kookpunt, waardoor verschillende agenten het werk hebben neergelegd, dat heeft voor meer druk gezorgd. De auto’s waren voor april al besteld, maar ik denk dat de acties wel hebben bijgedragen aan het bestellen van nieuwe uitrusting”, verklaart Isidora-Lo-A-Njoe.

Wanneer de ministerraad zich buigt over de werving en eventuele verkorte opleidingen voor nieuw KPC-personeel, is niet bekend.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram