dinsdag 30 mei 2023 11:14
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
10 mei 2023

Bij de afwezigheid van een vader in een gezin is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over contact tussen vader en kind en ouders scholing te geven over het belang van dat contact. Dat is een van de concrete aanbevelingen tijdens een symposium over vaderafwezigheid op de Universiteit van Curaçao.

Het is wenselijk om voor een vaderfiguur te zorgen die de onzekerheid en afwezigheid van een afwezige vader vermindert. Bovendien kwam naar voren dat het belangrijk is dat beide ouders beseffen dat vaders belangrijk zijn voor een opgroeiend kind, omdat zij bepaalde vaardigheden beter kunnen stimuleren dan moeders. Een voorbeeld zijn kinderen die voorgelezen worden door hun vaders, zij ontwikkelen een betere leesvaardigheid. 

Tevens werd er geadviseerd dat jongens zich bewust moeten worden van hun toekomstige rol als vader en om eventuele nadelen omtrent ouderschap op jonge leeftijd te bespreken. 

De aanbevelingen die tijdens het symposium werden gedaan, zijn gebaseerd op een onderzoek naar de afwezigheid van vaders onder Curaçaose en Nederlandse jongeren. Het onderzoek is uitgevoerd door promovenda Marielle Osinga van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de University of Curacao.

Voor het onderzoek zijn 50 interviews afgenomen met Curaçaose-Nederlanders en Nederlandse jongeren en hun moeders over hoe zij de afwezigheid van een vader ervaren. Bovendien hebben 2.222 scholieren in Curaçao en Nederland een uitgebreide online vragenlijst ingevuld.c

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram