maandag 11 september 2023 15:26
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 mei 2023

Suriname gaat vier plekken omhoog op de Internationale Persvrijheidsindex van Reporters Without Borders. De index wordt jaarlijks uitgegeven, schrijft de Surinaamse nieuwswebsite Waterkant. Het land steeg in rang van plaats 52 naar 48.

"Hoewel hiermee een belangrijke stap in de goede richting is gezet, is dit geen reden om optimistisch te zijn. Suriname bevindt zich nog altijd in de categorie waar sprake is van een redelijk acceptabel niveau van persvrijheid. ", zegt de Surinaamse Vereniging voor Journalistiek (SVJ). 

De SVJ vindt dat er geen sprake kan zijn van optimisme wanneer er wordt gekeken naar de huidige situatie waardoor de persvrijheid en het recht van vrije meningsuiting door de centrale overheid ernstig onder druk staan. 

De media zouden nog altijd worden voor-gedicteerd en worden gezien als een verlengstuk van de overheid. Recente gebeurtenissen, zoals de rellen in februari dit jaar, bevestigen dat de waarde van goed functionerende media in de samenleving begint af te nemen, wat gekenmerkt wordt door het verbaal intimideren en bedreigen van journalisten en mediahuizen, het vernielen en afhandig maken van media-apparatuur tot het in brand steken van een voertuig van een journalist.  

SVJ roept de regering en elke burger op om samen te werken aan een samenleving waar journalisten en mediahuizen vrij en veilig kunnen werken, waardoor het publiek toegang heeft tot betrouwbare informatie.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram