zaterdag 2 maart 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Bij een schietpartij tussen de politie en burgers in het Surinaamse dorp Pikin Saron zijn twee doden en meerdere gewonden gevallen, schrijft Waterkant.net.

In het gebied is het al langere tijd onrustig. Dinsdag werden trucks en een controlepost in brand gestoken en zou zijn geschoten op de politie. Daarnaast zouden burgers in opstand zijn gekomen. Ook in Grassalco te Maripaston was het onrustig. Het bleek dat werknemers van Grassalco gegijzeld waren door opstandelingen.

Een clusterteam van de Surinaamse regering is dinsdagavond bijeengekomen in een spoedvergadering samen met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Daar liet de VIDS weten dat zij de gebeurtenissen betreurt. “Hoewel wij geweld en vernielingen absoluut niet goedkeuren of ondersteunen, zien wij deze uitbarsting wel als een duidelijk signaal, namelijk dat onze gemeenschappen en gebieden niet meer willen wachten totdat zij ooit eens aan de beurt komen”, aldus de vereniging.

De Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen (OSIP) en VIDS doen een oproep aan de gemeenschap om kalm te blijven en vragen aan de autoriteiten om contact met het dorpsgezag van de desbetreffende dorpen nauw te onderhouden. De VIDS en en OSIP willen er naar eigen zeggen zo samen voor zorgen dat de rust weer terugkeert en de orde en veiligheid in de dorpen wordt gegarandeerd.

Ook de Surinaamse president Santokhi keurt de gebeurtenissen af. Hij organiseerde dinsdag een spoedvergadering van de veiligheidsstop van het land. “Op dit moment is het garanderen van de veiligheid en openbare orde de prioriteit”, aldus de president.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie deelt mee dat het Pikin Saron gebied voorlopig ontoegankelijk is voor burgers. Binnen twee weken vindt er een vervolggesprek plaats, nadat is geïnventariseerd wat de woon- en leefgebieden zijn van de Inheemsen. 

Beeld: GFC