woensdag 17 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het parlement van Sint Maarten is een referendum aan het voorbereiden over de onafhankelijkheid van het eiland.

“Onafhankelijkheid is een onderwerp dat al langer speelt, maar is in Sint Maarten altijd sterk geweest”, verklaart NOS correspondent Dick Drayer op NPO Radio 1. Er is een deel van het parlement geïnteresseerd, net zoals leden binnen de partij van minister-president Silveria Elfrieda Jacobs. De bewindsvrouw ziet dat alleen maar zitten wanneer Sint Maarten financieel onafhankelijk kan zijn.

Een meerderheid voor onafhankelijkheid tijdens het referendum wil echter niet zeggen dat het Caribische eiland onafhankelijk wordt. Het is een peiling om te kijken hoe het volk erover denkt.

Als er daadwerkelijk een referendum komt, is het belangrijk om te kijken naar het aantal inwoners van Sint Maarten. Officieel zijn dat er 40.000, waarvan een groot deel van hen immigrant is van andere Caribische eilanden. Daar komen nog 20.000 niet geregistreerden bij. “De eigen bevolking op Sint Maarten is dus in de minderheid en de meeste legale migranten hebben een Nederlands paspoort dat ze voor geen goud kwijt willen”, legt Drayer uit. 

Vier Statenleden werden begin april benoemd om voorbereidingswerk te gaan doen en informatie te gaan verzamelen voor een mogelijk referendum.