vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Dode spits kogelvisjes spoelen al een aantal dagen in grote aantallen aan. Vooral de stranden richting de westkust lijken bezaaid te zijn. 

Op de stranden Blauwbaai, Kokomo, Cas Abao, Kleine Knip en Grote Knip zijn er inmiddels al duizenden aangespoeld. Ook op Bonaire worden de dode visjes gemeld.  

“Het gaat alleen om de kogelvisjes, wat geen reden tot paniek is”, verklaart wetenschappelijk directeur van Carmabi, Mark Verweij tegenover Nu.cw. “Als er vervuiling door bijvoorbeeld een schip zou zijn, dan zouden er meer soorten dode vissen aanspoelen”, vult hij aan. 

De spitsneus kogelvis kan volgens Vermeij niet goed zwemmen waardoor een verandering in de stroming het beestje al de nekslag kan geven. 

Volgens de directeur is het de verantwoordelijkheid van de overheid om een onderzoek te starten. Wat de oorzaak is, zal volgens Vermeij onduidelijk blijven, omdat daar een uitgebreid en duur onderzoek voor nodig is.  De kosten van zo’n onderzoek zouden minimaal 10.000 gulden bedragen.

Beeld: Roxy van Dorp