vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Moet Curaçao een andere koers varen of is de huidige economische koers de juiste voor het eiland?

In de tijd van de overheersing van de ABC-eilanden door onder andere de Spanjaarden en Nederland, werd de Indiaanse bevolking op Bonaire en Curaçao verdreven (vermoord) om ruimte te maken voor de slavenhandel uit Afrika. Slaaf Tula kwam als leider indertijd in opstand. 

Wat Nederland toen uitvoerde om deze opstand te breken is bekend en was afgrijselijk. De plaats waar de slaven handels opbouwden op Curaçao bestaat nog steeds, maar is ontoegankelijk en wordt bewaakt. Dit beslaat nog steeds circa 10 tot 15 procent van de grondoppervlakte van Curaçao en is verboden gebied. 

De Curaçaose bevolking verdient een toekomst en een krachtige ondersteuning door een niet-corrupte regering. Curaçao is op deze manier niet in staat om te overleven: men kan het economisch gewoon niet zelf. Veel grote bedrijven gingen al failliet en er zullen er nog een paar volgen. 

De productiviteit van de lokale bevolking is te laag om  economisch mee te kunnen lopen met de gemiddelde norm. Dat kan je de eigen bevolking niet kwalijk nemen. Dat hebben de slavenhandelaren zelf veroorzaakt. 

De bevolking bestaat uit een uitermate plezierige gastvrije groep mensen, maar dit kleine eiland kan zichzelf niet voorzien in een gezonde concurrerende en noodzakelijke aansturing in haar bedrijfsleven. Daar is professionele hulp bij nodig. Het enige dat Nederland doet is af en toe een lening verstrekken om een totaal faillissement voor Curaçao te voorkomen. 

ABC-eilanden en de BES-eilanden draaien op de toeristische sector. Shell is al jaren failliet en de zeer imposante raffinaderij is nu één grote roestige bende. Ik werkte vanaf 1979 bij de Curaçaose Droogdok Maatschappij. Deze werd lang geleden overgenomen door Damen Shipyards en dreigt nu ook definitief te gaan sluiten. Mogelijk wordt deze overgenomen. 

Kortom: om Curaçao economisch te redden, is een andere volksmentaliteit noodzakelijk. Maar dat zie ik niet gebeuren. 

Chiel van der Putten

Bezoekers van onze website kunnen hun ingezonden reacties mailen naar redactie@nu.cw. Lezers die brieven, ingezonden stukken of reacties sturen ter publicatie, verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren. NU.cw is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden reacties.