woensdag 7 juni 2023 06:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
4 april 2023

Moet Curaçao een andere koers varen of is de huidige economische koers de juiste voor het eiland?

In de tijd van de overheersing van de ABC-eilanden door onder andere de Spanjaarden en Nederland, werd de Indiaanse bevolking op Bonaire en Curaçao verdreven (vermoord) om ruimte te maken voor de slavenhandel uit Afrika. Slaaf Tula kwam als leider indertijd in opstand. 

Wat Nederland toen uitvoerde om deze opstand te breken is bekend en was afgrijselijk. De plaats waar de slaven handels opbouwden op Curaçao bestaat nog steeds, maar is ontoegankelijk en wordt bewaakt. Dit beslaat nog steeds circa 10 tot 15 procent van de grondoppervlakte van Curaçao en is verboden gebied. 

De Curaçaose bevolking verdient een toekomst en een krachtige ondersteuning door een niet-corrupte regering. Curaçao is op deze manier niet in staat om te overleven: men kan het economisch gewoon niet zelf. Veel grote bedrijven gingen al failliet en er zullen er nog een paar volgen. 

De productiviteit van de lokale bevolking is te laag om  economisch mee te kunnen lopen met de gemiddelde norm. Dat kan je de eigen bevolking niet kwalijk nemen. Dat hebben de slavenhandelaren zelf veroorzaakt. 

De bevolking bestaat uit een uitermate plezierige gastvrije groep mensen, maar dit kleine eiland kan zichzelf niet voorzien in een gezonde concurrerende en noodzakelijke aansturing in haar bedrijfsleven. Daar is professionele hulp bij nodig. Het enige dat Nederland doet is af en toe een lening verstrekken om een totaal faillissement voor Curaçao te voorkomen. 

ABC-eilanden en de BES-eilanden draaien op de toeristische sector. Shell is al jaren failliet en de zeer imposante raffinaderij is nu één grote roestige bende. Ik werkte vanaf 1979 bij de Curaçaose Droogdok Maatschappij. Deze werd lang geleden overgenomen door Damen Shipyards en dreigt nu ook definitief te gaan sluiten. Mogelijk wordt deze overgenomen. 

Kortom: om Curaçao economisch te redden, is een andere volksmentaliteit noodzakelijk. Maar dat zie ik niet gebeuren. 

Chiel van der Putten

Bezoekers van onze website kunnen hun ingezonden reacties mailen naar redactie@nu.cw. Lezers die brieven, ingezonden stukken of reacties sturen ter publicatie, verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren. NU.cw is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden reacties.

-- Advertentie --

6 comments on “Ingezonden | Curaçao kan op economisch gebied niet op eigen benen staan”

 1. Sinds ik bewust ben van de wereld om mij heen; laten we gemakshalve zeggen sinds mijn derde levensjaar, hoor ik niets anders dan alleen maar negatieve berichten over mijn geliefde geboorte-eiland Curacao. Ik vraag me af, als het allemaal waar is wat de hele wereld denkt en vindt van dit prachtige eiland, waarom is Curacao, met alles wat er zich op het eiland bevindt , nog niet naar de zeebodem gezonken. Of valt het allemaal wel mee deze berichtgevingen...?

 2. Daarom slagen Arubanen wel. Zowel op Aruba als op de andere eilanden.

  1. Jij houdt ze bang en dom, dan houd ik ze arm, zei de kapitalist tegen meneer pastor.

   Wie bent u, mijnheer Frank Vroom, de kapitalist of meneer pastor?

 3. De bestuurders van Curaçao moeten inzien dat destijds de overname van de raffinaderij Shell, toen nog Koninklijke Shell, een afdankertje was van de Shell directie! Toen wisten de directieleden al, dat het een gore troep was, die ze nalieten, in Europa zou dat een miljarden strop voor Shell betekenen, maar hier dachten de regeringsleiders toen dat ze een kip met de gouden eieren en dat voor maar een symbolisch bedrag van $1,- hebben overgenomen! Inplaats een renderend bedrijf hebben ze een milieu vervuild gebied van zo groot als het Schottegat, ettelijke vierkante kilometers verontreinigde grond en bijbehorende Schottegatbaai met het kunstmatige asfaltmeer overgenomen. In deze moderne tijd zou, de overname onmogelijk zijn geweest, met of zonder corrumperende overheidslieden. Het zal decennia 's duren eer het gebied weer leefbaar geworden is, het reinigen zal in de miljarden €uros lopen. En het moet mogelijk zijn om dit bij de vervuilers te eisen. Anders zou er een binnen baai zijn, het Schottegatmeer met rondom het hele Schottegat, hotels, motels, restaurants, drink-en uitgaans- gelegenheden en toeleverings bedrijven voor de toeristische sector en iedereen werkgelegenheid. Ik stel voor een juridische zaak tegen Shell te beginnen om hun frauduleus gedrag destijds te laten onderzoeken en een juridische case zoals in Nigeria is gevoerd ook hier inbrengen en de miljarden eisen voor de schoonmaak. Dat we in de toekomst onszelf kunnen onderhouden en kunnen snorkelen, zwemmen en andere watersporten beoefenen op ons eiland. En het ontmantelen van de milieuvervuilende installaties, die geen toekomstperspectieven meer te bieden heeft. Dan hoeven de eilandbewoners van de toenmalige Nederlandse Antillen niet meer naar Nederland om hun handen op te houden en een kans voor de Nederlandse overheid dit idee te ondersteunen en te omarmen, zodat een stukje Institutionele discriminatie achterwege kan blijven. etc....etc...

 4. I think need more help from netherlands .
  netherlands is now no place living house.
  so,some netherlands move to curacao is better.
  but,this is need chenge more high salary job.
  and when from netherlands food import need more cheeper.
  because not many living person not get tax a lot,cant use chenge many curacao thIngs.

  some expert please send to curacao.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram