woensdag 7 juni 2023 06:53
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Sanne van den Boomen
|
28 maart 2023

Nederland is voldoende voorbereid om steun te leveren voor toekomstige rampen in Caribisch Nederland. Dat concludeert de beleidsdoorlichting Wederopbouw Bovenwindse eilanden.

De onderzoekers concluderen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) relatief goed werk hebben verricht ondanks beperkte voorbereiding en ervaring met het leiden en coördineren van een crisis van deze omvang.

Toch wordt de eilanden aanbevolen om vooraf goed na te denken over benodigde steun vanuit Nederland en moeten verzoeken duidelijker worden geformuleerd.

Om de reactie vanuit Nederland te verbeteren bij toekomstige rampen, zijn er aan de hand van evaluaties na de noodhulpfase veranderingen doorgevoerd bij BZK. Zo is er een crisisteam gevormd en samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid is er een handboek crisisbeheersing voor de Caribische delen van het Koninkrijk opgesteld.

Het kabinet gaf opdracht om een onderzoek in te stellen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van noodhulp na de orkanen Irma en Maria die plaatsvonden in 2017. Nederland leverde destijds de eerste noodhulp in opdracht van het ministerie van BZK.

Vanwege de grote impact die orkanen in Caribisch Nederland hebben, wilde het kabinet leren wat de beste aanpak zou zijn voor noodhulp en wederopbouw op de eilanden in het Caribisch gebied.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram