woensdag 7 juni 2023 06:57
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Sanne van den Boomen
|
23 maart 2023


De plannen voor een watervliegtuig op Curaçao worden steeds concreter. Het watervliegtuig heeft woensdag voor het eerst een landing op het water gemaakt. Eigenaar Steven Chin-A-Kwie zegt tegen Nu.cw aan de laatste fase van het certificeringsproces te zijn begonnen, waarbij dagelijkse starts en landingen gedemonstreerd worden op verschillende wateren rond het eiland.

Fly Dutch Caribbean is al gecertificeerd als luchtmaatschappij en mag commerciële vluchten uitvoeren vanaf Curaçao International Airport. Een verzoek om op te stijgen met passagiers vanaf het water, is nog in behandeling. “Het zal ongeveer drie maanden duren voordat ook dit mogelijk is”, aldus Chin-A-Kwie.

De piloot heeft de afgelopen periode een serie lage verkenningsvluchten uitgevoerd boven Curaçao met als doel om verschillende vliegroutes te testen op veiligheid om ervoor te zorgen dat de vluchten over bevolkte gebieden vermeden worden in verband met geluidsoverlast.

Chin-a-Kwie: “Op het moment zijn we vooral bezig met het testen van waterlandingen en of alles goed en veilig gebeurt.”

De eerste testvlucht met waterlanding werd uitgevoerd op de Fuikbaai met het model Lake LA-250. De vliegtijd van Curaçao International Airport naar Fuikbaai was slechts 5 minuten.

Uiteindelijk zal het toestel op 51 locaties mogen opstijgen. Waar dit echt gaat gebeuren, hangt af van de weersomstandigheden.

Het eerste watervliegtuig dat op Curaçao landde in 1923, was een Amerikaans watervliegtuig. In de Tweede Wereldoorlog werden Curaçaose watervliegtuigen ook ingezet. Zij speelden namelijk een belangrijke rol in de verdediging tegen Duitse onderzeeërs.

Volgens Chin-a-Kwie ontdekken steeds meer luchtvaartmaatschappijen opnieuw de voordelen van watervliegtuigen.

Vorig jaar maakte Milieuorganisatie Green Force bekend het plan om watervliegtuigen in te zetten op Curaçao een gevaar vindt voor mens en milieu. De reactie van Fly Dutch Caribbean daarop was dat luchtvaart met strikte internationale veiligheidsnormen bedreven wordt. Daaronder vallen voorrangsregels en afstanden tussen watervliegtuigen en mensen, dieren. 

Beeld: Fly Dutch Caribbean
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram