vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De noordkust van Curaçao heeft al zo’n twee weken te maken met aangespoeld Sargassum zeewier. Het zeewier, afkomstig uit de Sargassozee, wordt de kant van de Caribische eilanden op gedreven door een stroming in de Atlantische Oceaan.

Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) schrijft dat ze vooral bij Sint Jorisbaai en Ascension veel zeewier hebben gevonden. Wanneer het wier aanspoelt, begint het te rotten en dus te stinken. Dit zorgt voor veel overlast. Ook voor het koraal en de dieren onder water is het zeewier schadelijk, doordat daglicht het water niet meer bereikt.  

Het is de taak van het ministerie om het Sargassum zeewier op te ruimen. Desondanks is daar geen budget voor, en zullen de kosten hoog zijn. Het ministerie van GMN houdt de situatie in de gaten. Curaçao is niet de enige plaats waar het zeewier zorgt voor overlast. Ook bij de eilanden van Florida Keys en in Florida is de overlast extreem, zelfs zo erg dat toeristen weggaan.