dinsdag 21 maart 2023 19:15
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Sanne van den Boomen
|
15 maart 2023

Op Bonaire, Saba en Statia worden woensdag verkiezingen gehouden voor de Eilandsraad. De bevolking kan daarvoor de hele dag naar de stembus, ook voor het uitbrengen van een stem voor het Kiescollege.   

De Eilandsraad bestaat uit negen Eilandsraadsleden en wordt gekozen door de inwoners van de eilanden. Dat gebeurt eens in de vier jaar. De Eilandsraad geeft aan wat er op Bonaire moet gebeuren en houdt toezicht op het werk van het bestuurscollege.

De kiescolleges bestaan uit volksvertegenwoordigers van openbare lichamen, die samen met leden van de Provinciale Staten en leden van het Kiescollege voor Nederlandse kiezers in het buitenland stemmen voor de Eerste Kamerverkiezingen. Door een stem uit te brengen heeft een stemgerechtigde invloed op wie er in de Eerste Kamer komt.

Stemmen kan in totaal bij twaalf stemlocaties, waaronder diverse mobiele locaties. De kiezer is vrij om te bepalen waar hij of zij gaat stemmen. Daar is een identiteitsbewijs en een stempas voor nodig. Indien iemand niet in de mogelijkheid is om naar een stemlokaal te gaan, kan diegene worden gemachtigd.

De stembureaus zijn woensdagochtend om 7.30 uur open gegaan. De overheid roept op om zoveel mogelijk overdag te gaan stemmen in verband met de verwachte drukte. Ook heeft het openbaar lichaam Bonaire werkgevers verzocht hun werknemers daar de gelegenheid voor te geven. De stembureaus sluiten vanavond om 21.00 uur.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram