donderdag 30 maart 2023 09:59
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
13 maart 2023

Parlementsleden mogen elkaar vanaf maandag interrumperen tijdens een Statenvergadering. Met deze historische toevoeging aan de vergaderingen is de hoop dat partijleden meer met elkaar zullen debatteren. Dat bevestigt Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) tegenover Nu.cw.

Daarnaast zal het onderbreken van de spreker volgens het Reglement van Orde (RvO) leiden tot meer transparantie. Het idee werd tijdens de opening van het nieuwe Statenjaar in september geïntroduceerd. America-Francisca bracht het nieuwe concept onder de aandacht bij de Statenleden. Op 13 februari werd het landsbesluit officieel gepubliceerd. 

Voordat een partijlid iemand mag onderbreken tijdens het debat, moet eerst om toestemming worden gevraagd via de Statenvoorzitter. Die beslist of een Statenlid de spreker in de reden mag vallen.

Een parlementslid mag tot maximaal drie keer iemand in de rede vallen tijdens het debat. Parlementsleden weten inmiddels hoe het interrumperen te werk gaat, maar ministers krijgen een uitleg zodra ze in de Staten verschijnen. 

Naast interrumperen zal ook het vragenuurtje worden toegevoegd. In dit uurtje mogen Statenleden schriftelijk vragen aan een minister stellen. Deze worden om de twee weken op donderdag door de gezagsdrager mondeling beantwoord. 

Beeld: Parlamento di Kòrsou
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram