donderdag 30 maart 2023 11:11
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 maart 2023

De rol van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bij de versterking van de rechtshandhaving is onduidelijk. Dat schrijft staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen (D66).

In de kabinetsreactie op de beleidsdoorlichting van artikel 1 van haar begroting laat Van Huffelen weten dat het versterken van de rechtshandhaving te onduidelijk is geformuleerd. Daarom gaat BZK dit jaar nog de inzet voor de rechtshandhaving aanpassen.

In artikel 1 van de begroting staat het doel van de versterking van de rechtshandhaving uitgeschreven: ‘het bevorderen van goed bestuur en het versterken van de rechtsstaat.’ Volgens verschillende onderzoekers is de doelstelling te breed geformuleerd. Ook hebben de CAS eilanden een autonome rol en spelen andere ministeries ook mee. Volgens Van Huffelen is deze rolverdeling in combinatie met een gebrek aan beschikbare informatie de aanleiding van beperkte systemische overzichten van resultaten. Bovendien ontbreekt er een nulmeting.

De staatssecretaris zegt met de aanbevelingen van de beleidsvoorlichters aan de slag te gaan en een nieuwe visie te willen vormen over de samenwerking binnen het Koninkrijk. Met die uitgangspunten zal ze samen met de ministers van Justitie en Veiligheid (JenV) en Defensie de rechtshandhaving aanpassen.

Beeld: Martijn Beekman
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram