zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De 75 dollar toeristenbelasting die toeristen op Bonaire moeten betalen, wordt niet alleen via de sites van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) of Tourism corporation Bonaire (TCB) verkocht, maar ook via wederverkopers. De wederverkopers vragen vaker meer geld dan de verkooppunten van de officiële kanalen. OLB wil dat toeristen hiervoor waken, zo geven ze aan in een persbericht.

Ondanks dat de sites van de wederverkopers compleet losstaan van de verkooppunten van OLB en TBC, zijn het geen illegale praktijken die ze uitvoeren. De organisaties vragen dan wel een meerprijs, maar OLB laat weten dat ze elke keer netjes de 75 dollar krijgen overgemaakt naar hun rekening. Daarnaast ontvangen de toeristen gewoon een geldige QR-code, zodat ze legaal op het eiland kunnen verblijven.

Doordat hierin geen problemen worden ondervonden, ziet de politie geen reden tot onderzoek. OLB benoemt dat zij niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als een van die organisaties misbruik maakt van de persoonlijke gegevens die een toerist geeft (bijvoorbeeld creditcardgegevens). 

OLB en TCB vragen toeristen op te letten en hen te attenderen op het feit dat ze via wederverkopers meer betalen dan via de officiële website van Bonaire. Daarnaast vragen ze luchtvaartmaatschappijen, autoverhuurbedrijven, hotels en duikscholen om de officiële sites bij hun gasten bekend te maken, zodat wordt voorkomen dat zij teveel betalen.