woensdag 17 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Antiregeringsdemonstranten zijn vrijdag het Surinaamse parlementsgebouw in Paramaribo binnengedrongen en hebben daar zware vernielingen aangericht. Dat melden verschillende Surinaamse media. Op dit moment is het gebouw weer leeg.

Betogers hebben zich nu naar andere plekken in de stad verplaatst, waarbij ze de confrontatie aangaan met militairen. Die zijn aanwezig als beveiligers en surveilleren met helikopters. Een groep demonstranten gooit nog wel met flessen naar het parlementsgebouw, schrijft Starnieuws.

De politie heeft traangas gebruikt tegen de demonstranten en waarschuwingsschoten gelost, meldt de nieuwssite. Door het traangas zouden meerdere mensen onwel zijn geworden. De lobby van het parlementsgebouw is vernield en er zijn ramen gesneuveld. Ook is er brand gesticht.

Een groot deel van de Surinaamse bevolking is ontevreden vanwege de bezuinigingsmaatregelen die de regering de afgelopen periode heeft genomen. Zo zijn vorige week onder andere de prijzen van brandstof, gasflessen en internet fors verhoogd.

De demonstranten vinden dat de regering van president Chan Santokhi moet aftreden, schrijft Waterkant.

Ook op andere plekken worden volgens Starnieuws nu vernielingen aangericht. Zo is een politiepost omvergehaald. Ook zou een Shell-tankstation worden geplunderd en is een auto van een journalist in brand gestoken.

Een grote menigte mensen verzamelde zich vrijdagochtend op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. De demonstratie begon rustig, maar werd na verloop van tijd chaotisch. Er zouden ook journalisten zijn aangevallen.

Beeld: Starnieuws