vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia zijn tijdens hun bezoek aan de eilanden de hele dinsdag in touw geweest om kennis te maken met de bevolking, het parlement, de gouverneur en de natuur van St Maarten.

Dinsdagochtend werd een bezoek gebracht aan Fort Amsterdam. Hier zijn ze tijdens een vogelexpeditie op zoek gegaan naar de bruine pelikaan, de nationale vogel van het eiland. Ook kregen zij uitleg over de historie van het fort.

Vervolgens ontmoetten zij leden van het parlement en jeugdparlement. Bij woonvoorziening White and Yellow Cross bezochten ze de dagbesteding van ouderen en mensen met een beperking. Aansluitend ging het gezelschap naar een wetenschapsbeurs waar basisschoolleerlingen en middelbare scholieren hun oplossingen voor het plasticafvalprobleem op het eiland presenteerden.

Dinsdagmiddag bezochten Willem-Alexander, Máxima en Amalia Resources for Community Resilience (R4CR). R4CR financiert met middelen van de Wereldbank projecten gericht op de wederopbouw van Sint Maarten na Irma. Het gezelschap ging in gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld over hun projecten en met jongeren over hun werkzaamheden bij diverse organisaties.

Vervolgens gingen ze langs bij een schooltuinenproject waar gesproken werd met scholieren over het werk in de tuin en over het belang van tuinieren op hun mentale gezondheid. In het Emilio Wilson Park vertelden scholieren over hun dromen voor de toekomst van Sint Maarten en planten zij gele salie. Dat is de nationale bloem van het eiland. Aansluitend kreeg het drietal op St. Peters Hill uitleg over natuurbehoud op Sint Maarten. Deze bergtop grenst aan het Franse deel van het eiland. De middag werd afgesloten met het bijwonen van een baseballtoernooi van jongeren.  

In de avond bezoekt het gezelschap een receptie van de gouverneur en ontmoeten zij diverse inwoners van Sint Maarten.  

Beeld: Tim van Dijk