dinsdag 21 maart 2023 18:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
7 februari 2023

De situatie van Venezolanen die bescherming zoeken op Curaçao is sinds 2021 niet wezenlijk verbeterd. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Amnesty International ‘Curaçao: Weinig verbetering in de bescherming van Venezolanen’. 

In 2021 publiceerde Amnesty International het rapport ’Nog steeds niet veilig; Venezolanen krijgen geen bescherming op Curaçao’. Sindsdien heeft de organisatie vier mannen en een vrouw gevolgd. Hun situatie is het afgelopen jaar niet verbeterd en soms zelfs verslechterd. 

Amnesty roept Curaçao op zich meer in te spannen voor hun rechten en wil dat mensenrechten centraal staan in hulp die Nederland aan Curaçao biedt. 

De Nederlandse regering heeft onlangs toch de bevroren steunmiddelen voor de vreemdelingenbewaring naar Curaçao overgemaakt. Volgens staatssecretaris van koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen (D66) zijn er voldoende stappen genomen die bijdragen aan “het uiteindelijke doel om een menswaardige behandeling van en omstandigheden voor vreemdelingen in lijn met de internationale standaarden vorm te geven”.

Hoewel er nieuwe “vreemdelingenbarakken” zijn in de SDKK-gevangenis, zijn er nog steeds geen open opvangcentra voor mensen die bescherming zoeken. Mensen worden volgens Amnesty nog steeds standaard opgesloten zonder rechterlijke toetsing.  “De onmenselijke omstandigheden in de vreemdelingenbarakken, zoals opsluiting in een cel gedurende het grootste deel van de dag en het gebrek aan recreatie, blijven mensen afschrikken om de beschermingsprocedure te starten of te doorlopen.” Zo laat Amnesty weten. 

Op het eiland wonen naar schatting 17.000 Venezolanen zonder verblijfspapieren. Amnesty International roept de Curaçaose autoriteiten op een beschermingsprocedure in te stellen die voldoet aan internationale normen. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram