zondag 14 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Om de hoofdstad van Curaçao te eren, geeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een herdenkingsmunt uit. Sinds 1997 staat Willemstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De munt zal één van de laatste herdenkingsmunten zijn van de huidige munteenheid, de Nederlands-Antilliaanse gulden. 

Koning Willem-Alexander heeft gisteren het eerste exemplaar geslagen. Onlangs is een openbare oproep gedaan aan kunstenaars en ontwerpers uit Curaçao. Zij werden uitgedaagd om Willemstad op een munt te tonen, met het oog op alle historische en culturele diversiteit. Cleo Maxime de Brabander, een Curaçaose artieste, ging er met de winst vandoor. Dit betekent dat haar ontwerp op de munt te zien is.

Op de voorkant van de munt is koning Willem-Alexander afgebeeld, met op de achtergrond de Koningin Julianabrug. De vier sterren aan de bovenkant van de munt staan voor de vier eilanden: Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De achterkant van de munt is gedecoreerd met een stadsgezicht van Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai. Daarnaast zijn er op de munt verschillende monumenten uit deze wijken te zien.

De herdenkingsmunt wordt gezien als wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint Maarten, met een waarde van vijf gulden. De verkoop van de munt wordt later dit jaar aangekondigd via social media en op de website van de Centrale Bank.