dinsdag 21 maart 2023 18:49
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
3 februari 2023

Christopher Middelhof, secretaris van de Vereniging Apothekerseigenaren (VAE) noemt het een ‘onoplosbare situatie’: veel voorgeschreven kalmeringsmiddelen zijn op dit moment niet te verkrijgen. Dit laat de Amigoe weten. Reden daarvoor is een probleem met de levering. Botika’s mogen de medicatie nu wel zelf bestellen van de Inspectie Geneesmiddelen, maar in verband met de kleine voorraad lijkt ook dit geen oplossing te zijn. 

Op het moment dat botika’s de medicatie zelf bestellen, is het de vraag of de SVB het gehele bedrag zal vergoeden. Het gaat voornamelijk om de middelen Lexotan, Dormicum en Rivotril. Voor Lexotan is een vervangbaar middel, bromazepam, maar ook daarvan raakt de voorraad op. Het probleem speelt al sinds december. Botika’s adviseren de patiënten contact op te nemen met hun huisarts of psychiater, zodat er kan worden gezocht naar een vervangend kalmeringsmiddel. 

De kalmeringsmiddelen zijn populair en worden vaak voorgeschreven, omdat ze snelwerkend zijn. Voor veel mensen verhogen deze middelen de kwaliteit van leven, waardoor mensen beter functioneren. Middelhof laat aan Amigoe weten dat bestellen in de VS geen optie is, omdat de bevoegdheid ontbreekt. Het tekort aan de kalmeringsmiddelen zorgt voor veel onbegrip en onrust bij patiënten. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram