vrijdag 27 januari 2023 05:50
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
13 januari 2023

De Financial Intelligence Unit (FIU) meldt over de periode van 2015, 2016 tot en met 2019 een toename in ongebruikelijke transacties. Dat blijkt uit een nieuw jaarverslag.

In 2015 werden en bijna 20.000 meldingen gedaan van ongebruikelijke transacties. Drie jaar later werd een recordaantal meldingen gemaakt. In 2018 kwamen er 52.170 meldingen van ongebruikte transacties binnen. In 2019 daalde dit naar iets minder dan 41.000. De FIU zegt dat niet alle meldingen zijn onderzocht door het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens de FIU werd de groei veroorzaakt door vooral de bancaire sector (nationaal en internationaal), de geldtransactiekantoren en de kansspelsector. Uit het jaarverslag is op te maken dat het aantal meldingen van de niet-financiële ondernemingen en professionals zoals notarissen, verzekeringsmaatschappijen, juweliers en advocaten door de jaren heen vrij laag bleef. Dit zou een gevolg kunnen zijn van de ingrijpende wijzigingen in de rapportage-indicatoren die van kracht gingen. 

Deze wijziging had te maken met een vereenvoudiging in het melden van een subjectieve indicator. Door deze aanpassing kwamen er minder meldingen binnen. FIU legt uit dat alle andere subjectieve indicatoren uit de lijst werden geschrapt. 

FIU directeur Anne-Marie Kemna laat aan het Antilliaans Dagblad weten de jaarrapporten over 2020 tot en met 2022 hopelijk eind maart te kunnen publiceren.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram