zondag 14 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het programma van het bezoek van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is bekend. Het koninklijke gezelschap brengt eind januari en begin februari een bezoek aan het Caribische deel van het Koninkrijk. Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van prinses Amalia met de eilanden. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66) begeleidt het koninklijk gezelschap. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

De koninklijke familie start het bezoek op 27 en 28 januari op Bonaire, waar gezaghebber Edison Rijna hen na aankomst zal begroeten. Vervolgens wordt onder meer een bezoek aan de ‘slavenhutjes’ gebracht, vindt een rondrit langs de westkust plaats en wordt een bezoek gebracht aan Nos Zjilea. Daarnaast zullen basisschoolkinderen optreden en bekijkt het gezelschap een tentoonstelling over de geschiedenis van het eiland. Verder is er een lunch met bewoners en een windsurfdemonstratie. Het koninklijk paar en de prinses zullen in gesprek gaan met Junior Rangers over natuurbehoud en er wordt een boottocht door het mangrovegebied gemaakt.

Het gezelschap komt op 30 januari aan op Aruba en zal een bezoek brengen aan onder andere het AriKok National Park, de Koninklijke Aruba Aloë, de universiteit en de voetbalacademie in het Compleho Deportivo Frans Figaroa. Koningin Máxima bezoekt een groenteteler die deelnemer is van de business academy van kredietverstrekker Qredits.

Met de Zr. Ms. Holland vaart de Koninklijke familie op 1 februari naar Curaçao. Aan boord vindt een gesprek plaats over de inzet van het ministerie van Defensie in het Caribisch gebied, gevolgd door een rondleiding over het schip en een aantal demonstraties. Na aankomst in de St. Annabaai zal gouverneur Lucille George-Wout het gezelschap ontvangen met aansluitend een welkomstceremonie voor het bezoek aan Curaçao.

Op 2 februari maakt de koning een wandeling over de Pontjesbrug naar het Brionplein waar hij het startschot geeft voor de inschrijving van de Koningsspelen. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan Otrobanda en wordt gesproken met bewoners. In de middaguren wordt  een wandeling door Punda en Scharloo gemaakt. De tour eindigt op de Prinses Amaliabrug. In de avond zal er een diner zijn bij de Kathedraal van Doornen met 21 gasten ter ere van het 21-jarige huwelijk van het Koningspaar.

De volgende dag wordt Landhuis Knip bezocht en aansluitend gaan Willem-Alexander, Maxima en Amalia naar Hofi Mango. Daar wordt een presentatie bijgewoond van de Sea Turtle Conservation en Dutch Caribbean Nature Alliance. Ter afsluiting van het bezoek aan Curaçao vindt in de avond een ‘Tumba Muziekconcert’ plaats met carnavalsoptredens op het Brionplein.

Sint Maarten staat op 6 en 7 februari op het programma. Daar staat onder andere een bezoek gepland aan de renovatie van de luchthaven, aan hulp- en rampenbestrijdingsdiensten, een wetenschapsbeurs ‘In no plastic’, de St. Peters Hill en een baseballtoernooi. De volgende dag wordt de reis voortgezet op Sint Eustatius waar een wandeling door de historische kern van Oranjestad wordt gemaakt. Daarnaast wonen ze een culturele manifestatie bij. Het bezoek wordt afgesloten op Saba waar de familie een bezoek brengt aan onder meer Zion’s Hill, Fort Bay, de nieuwe haven, een zee-egelproject en er wordt een wandeling gemaakt door Windwardside.