vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De bezettingscijfers van december waren bijna tien procent lager dan de maand daarvoor en ook met december 2021, dat meldt CASHA. De belangenorganisatie in de kleinschalige toeristensector zegt dat de vooruitzichten voor komend jaar minder rooskleurig zijn dan voorheen. 

Dat komt volgens de organisatie, omdat de kleine ondernemers en toeristen lijden onder de hoge ticketprijzen voor losse vliegtickets. “Onze leden verliezen veel boekingen omwille van deze hoge ticketprijzen in vergelijking met gelijkaardige bestemmingen. Dit geldt voor zowel de Europese als de Noord-Amerikaanse markt”, aldus CASHA.

Volgens de belangenorganisatie is het tegenwoordig steeds goedkoper om een hotel + vlucht te boeken dan een losse vlucht en een apart hotel. Het probleem van de ticketprijzen treft, volgens CASHA, niet alleen de toerist die kiest voor een kleinere accommodatie. “Het is ook een probleem voor de lokale bevolking. Als deze trend zich doorzet, worden we met zijn allen gevangenen op ons eigen eiland.”

Daarnaast meldt CASHA dat een retourvlucht in maart van Curaçao naar Amsterdam veel duurder is dan van Amsterdam naar Curaçao. Volgens de berekeningen betaald een toerist voor een retourvlucht met KLM van Curaçao naar Amsterdam 1.340 euro en vanaf Amsterdam naar Curaçao 1.183 euro. Voor 436 euro meer kan men ook nog zeven dagen all-in verblijven bij het Corendon Mangrove Beach Resort. Met TUI betaal je voor een losse retour van Curaçao naar Amsterdam ongeveer 1215 euro en van Amsterdam naar Curaçao ongeveer 885 euro. Inclusief zeven dagen verblijven bij Chogogo kost dat 1.366 euro. 

Als laatst meldt CASHA dat autoverhuurders de laatste maand van 2022 even goed hebben gedraaid als 2021. Duikscholen en attracties bleven ongeveer vijftig procent omzet draaien. “2023 brengt weer wat nieuwe uitdagingen voor ons, we zijn in gesprek met verschillende luchtvaartmaatschappijen en andere partners om het tij van de ticketprijzen te keren.”