vrijdag 27 januari 2023 16:58
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
5 januari 2023

Aruba, Curaçao en Sint Maarten en Nederland zullen op 12 en 13 januari overleggen over het democratisch tekort op het moment van besluitvorming over Koninkrijksaangelegenheden. 

Minister president van Aruba Evelyn Wever-Croes zegt in een verklaring dat Nederland nog altijd het land is dat de hoogste hand heeft bij het nemen van beslissingen. Dat werd volgens de premier goed duidelijk tijdens de Covid-pandemie. Daarom willen de eilanden deze kwestie nu aanpakken, aldus Wever-Croes.

Volgens de overheid van Aruba is het land een overleg gestart met verschillende organisaties. Zo willen ze input krijgen over wat de organisaties zien als een democratisch tekort en hoe ze dit kunnen minimaliseren of zelfs opheffen.

De Caribische landen binnen het Koninkrijk vinden dat hun invloed op Koninkrijkszaken te gering is, zodat hun standpunten te gemakkelijk kunnen worden verworpen. Het Nederlandse parlement ondertekent dus wetten en internationale verdragen die voor het gehele Koninkrijk gelden, terwijl bewoners van de Caribische eilanden van het Koninkrijk geen invloed hebben op de samenstelling van dit parlement, omdat er geen actief kiesrecht is. 

Het overleg tussen premiers van de landen en staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (D66) vindt plaats op 12 en 13 januari op St Maarten. 

Beeld: Overheid Aruba
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram