vrijdag 27 januari 2023 17:06
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
2 januari 2023

Het inflatiecijfer van oktober 2022 steeg naar 6,7 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, dat blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het prijsniveau in oktober 2022 daalde met 0,1 procent.

Volgens het CBS is inflatie een weergave van het verlies van geldwaarde. Omdat de consumentenprijzen stijgen, vermindert de koopkracht. De inflatie wordt berekend door het 12-maandsgemiddelde van het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van die maand te vergelijken met dezelfde maand van het jaar daarvoor. “Gemeten over de periode van twaalf maanden tot en met oktober 2022, ten opzichte van oktober 2021, zijn de consumentenprijzen met 6,7 procent gestegen”, aldus het CBS.

Het CBS publiceert ook de prijsontwikkeling van oktober 2022 ten opzichte van september 2022. Daaruit blijkt dat het CPI van Curaçao in oktober met 0,1 procent is gedaald. De meeste bestedingscategorieën zijn in oktober in prijs omhoog gegaan. De belangrijkste prijswijzigingen waren die van voedingswaren met 0,6 procent, kleding en schoeisel met bijna één procent, elektriciteit met 1,1 procent en water met 0,2 procent. Een uitzondering is de bestedingscategorie ‘wonen’. Deze daalde licht met 1,1 procent.

De prijs van brandstof ging ook iets omlaag. Aan de pomp betaalde men in oktober bijna anderhalf procent minder voor benzine en 3,3 procent minder voor diesel. De prijs van kerosine daalde met 17,6 procent. 

Ten opzichte van oktober 2021 stegen de kosten voor levensonderhoud met 8,8 procent stegen. Daarbij stegen de prijzen voor voeding, wooninrichting, huisraad en vervoer en communicatie het meest. Gemiddeld met 12,7 procent, aldus het CBS.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram