zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Platform Historisch Bewustzijn reageert verheugd op de excuses die werden gegeven voor het slavernijverleden. “We hebben er jaren op gewacht en zijn blij met de excuses”, aldus Gibi Basilio, voorzitter van het platform. Parlementslid Gwendell Mercelina (PNP) benadrukt dat het nu tijd is voor eerherstel.

De Nederlandse regering maakte maandag historische excuses voor het slavernijverleden.  “Eeuwenlang hebben de Nederlandse staat en zijn vertegenwoordigers slavernij mogelijk gemaakt, gestimuleerd, in stand gehouden en ervan geprofiteerd”, zei Premier Mark Rutte tijdens zijn toespraak. “Daarvoor bied ik namens de Nederlandse regering excuses aan.”

Basilio eerde in zijn toespraak een aantal mensen die jaren hebben gewerkt aan de ontwikkeling en emancipatie. “Helaas kunnen zij dit niet meer meemaken, daarom maak ik het voor ze mee.” Parlementslid Gwendell Mercelina (PNP) benadrukt dat het nu tijd is voor eerherstel. “Het Nederlandse kabinet en die van Curaçao zullen moeten samenwerken om dat te bewerkstelligen”, aldus Mercelina.