dinsdag 30 mei 2023 12:21
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
11 december 2022

Minister van Financiën en vicepremier Sigrid Kaag (D66) reist deze week af naar Suriname vanwege de onvrede over excuses voor het slavernijverleden. Dat meldt het ministerie aan De Telegraaf. 

Het bezoek vindt plaats vanwege onvrede over de manier waarop Nederland excuses wil aanbieden voor het slavernijverleden. Maatschappelijke organisaties zijn het niet eens over de aanpak van het kabinet. Zo zou Nederland dat op eigen houtje hebben doorgedrukt, zonder hen erbij te betrekken. De minister gaat in gesprek met de Surinaamse regering en maatschappelijke organisaties. Hoe het bezoek verder zal verlopen, is nog niet bekend.

Kaag leidt komende week ook een tweede praatsessie met organisaties in het Catshuis over de manier waarop het kabinet op 19 december stil zal staan bij het slavernijverleden. Rutte kan hier niet bij zijn vanwege verplichtingen in Brussel. 

Ook is er veel onvrede over de rol van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bij het aanbieden van excuses. Hij is nazaat van tot slaaf gemaakte Surinamers. Sommige organisaties vinden het daarom ongepast als hij namens Nederland excuses aanbiedt.

Er is nog meer kritiek op de excuses. Organisaties zien liever dat de excuses op 1 juli worden aangeboden, 150 jaar na het afschaffen van de slavernij. Daarnaast hebben belangenorganisaties een aantal voorwaarden voordat de excuses geaccepteerd worden. Dat blijkt uit een brief aan het kabinet, meldt Nieuwsuur. Zo wordt er onder meer gevraagd om een herstelfonds voor de nazaten van slachtoffers van de slavernij.

Ook het schrappen van schulden van de oude koloniën, het strafbaar maken van het gebruik van het woord ’neger’ en een einde aan Zwarte Piet zijn eisen. Tot slot willen zij ook dat de koning tijdens de slavernijherdenking op 1 juli spreekt in het Amsterdamse Oosterpark.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram