maandag 30 januari 2023 15:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 december 2022

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een internetconsultatie opgezet om de regelgeving over huiselijk geweld en kindermishandeling op de BES-eilanden te verbeteren. Dat meldt de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN).

Volgens de RCN is er op dit moment geen regelgeving over hulp en ondersteuning voor mensen met een ziekte, beperking, of ouderen die thuis wonen. Het doel van de regelgeving is om onder andere ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen en deel te laten nemen aan de maatschappij. 

Daarnaast is er momenteel geen regelgeving rondom de bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling op de eilanden. De programmadirectie Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) van het ministerie heeft samen met de Openbare Lichamen en betrokken organisaties gepraat om de problematiek op te lossen.

Volgens het RCN moeten bewoners en professionals, bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, een melding kunnen maken bij een advies- en meldpunt. Daarnaast wordt het verplicht voor onder andere justitie, organisaties, onderwijsinstellingen en kinderopvangen om een beschermingscode vast te stellen. Deze code zou professionals kunnen helpen om stappen te ondernemen als ze signalen ontvangen van geweld.

Iedereen kan met de internetconsultatie een suggestie doen voor de verbetering van de regelgeving. Het ministerie en de Openbare Lichamen hopen het besluit begin 2024 te kunnen doorvoeren.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram