maandag 30 januari 2023 22:14
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
7 december 2022

Het project ‘Cameratoezicht’ van de overheid loopt ver achter op  de planning en overschrijdt het budget nu al met 1,8 miljoen gulden. Dat meldt de Algemene Rekenkamer. 

Er is 21,6 miljoen gulden aan het project uitgegeven in de periode van 2015 tot en met 2021. In eerste instantie was er geen geld beschikbaar, maar uiteindelijk kwam de financiering toch rond. Het budget is nu al overschreden, terwijl het project nog steeds niet is afgerond. 

Het project zou uit vier fases bestaan. In de planning waren 580 camera’s opgenomen. Voor de eerste twee fases zijn 474 camera’s gekocht, de rest zou in de laatste fase worden aangeschaft en geplaatst. Van de gekochte camera’s zijn er 187 aangesloten op het netwerk. 25 camera’s zijn nog niet operationeel en 262 camera’s zijn nog helemaal niet geïnstalleerd. Het project blijft in de tweede fase steken door gebrek aan financiële middelen en doordat er te laat toestemming is gegeven voor het plaatsen van de camera’s. De laatste twee fases zijn nog niet gestart. 

Aanleiding van het project is het veiliger maken van het eiland. “Het beoogde doel om alle woonwijken voorzien van camera’s, is niet gehaald”, aldus de Algemene Rekenkamer. 

Onderdeel van het project zijn twee verkeerscamera’s op de Helmin Wiels Boulevard die wel flitsen, maar niet worden gebruikt waarvoor ze bedoeld waren. Ook zouden er camera’s worden geplaatst op patrouillewagens van de politie als  surveillancemiddel, maar ook deze zijn nog niet ingezet.

Er is een kans dat de aangeschafte camera’s die nog geïnstalleerd moeten worden, alweer vervangen moeten worden doordat ze verouderd zijn of kwalitatief achteruit zijn gegaan. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram