dinsdag 31 januari 2023 03:07
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 december 2022

Koning Willem-Alexander wil een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de rol van de Koninklijke familie in het koloniale verleden. De Universiteit Leiden heeft de opdracht gekregen om het onderzoek uit te voeren. De Rijksvoorlingsdienst (RVD) meldt dat dit naar verwachting drie jaar zal duren. 

Wetenschapper en oud-hoogleraar koloniale geschiedenis, Gert Oostindie, houdt zich al langer bezig met het rol van de familie Oranje-Nassau en voorspelt dat de voorouders van de koning waarschijnlijk zelf slaven hadden. Het zou volgens Oostindie goed kunnen dat de Oranjes destijds via de West Indische Compagnie betrokken waren bij de Trans-Atlantische slavenhandel. Daar zou de Koninklijke familie geprofiteerd hebben van de stroom aan geld vanuit voormalig Nederlands-Indië.

Volgens de koning is diepgaande kennis over het verleden essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen. “Het is belangrijk om de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien”, aldus de koning. Daarnaast vindt de koning het belangrijk de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis openbaar wordt gemaakt. 

Bij het NPO radio 1 programma Nieuws en Co zegt Oostindie dat het onbekend is hoe de Oranjes waren betrokken bij de geldstromen. “Daar hopen we meer over te kunnen zeggen”, aldus de oud-hoogleraar. Oostindie is naast wetenschapper ook aangesteld als begeleider van een commissie die het onderzoek zal verrichten. Het onderzoek zal teruggaan naar de periode van de late zestiende eeuw tot aan het postkoloniale heden.

Beeld: ©RVD - Robin Utrecht
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram