donderdag 30 maart 2023 13:30
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
2 december 2022

Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de kans op een vogelgriepuitbraak op Curaçao. Afgelopen maand verspreidde de ziekte zich in grote getale in Colombia.

Op 13 november heeft de Colombiaanse Veterinaire Autoriteit de sanitaire noodtoestand afgekondigd vanwege uitbraken van de vogelgriep. De verspreiding heeft waarschijnlijk plaatsgevonden door het directe of indirecte contact met wilde vogels uit Midden-Amerika. Dit vormt daarom ook een reëel gevaar voor Curaçao.

Gezien het mogelijke gevaar op besmetting van mensen is het advies om zieke of dode wilde vogels niet aan te raken, maar deze direct te melden aan Stichting Dier en Onderwijs Cariben. Dit kan via het nummer +5999 515 1776 of per email op stichtingfdoc@gmail.com.

Vogelgriep is gevaarlijk voor pluimvee, watervogels, maar ook voor papegaaiachtigen. Symptomen van de ziekte variëren van benauwdheid, zwellingen aan de kop, daling eiproductie en verminderde voer- en wateropname tot overlijden.

Door handelsrestricties is de economische impact in landen waar het virus is aangetroffen enorm. Vooralsnog worden deze diersoorten niet vanuit Colombia naar Curaçao geïmporteerd, wel wordt de controle hierop verscherpt.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram