maandag 5 december 2022 20:50
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
22 november 2022

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties (D66) heeft maandag laten weten mee te willen denken over de rol van de parlementen bij de wetgeving voor het hele Koninkrijk. In een brief reageert de staatssecretaris op de afspraken tijdens het laatste Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO)  in september.

De Statendelegaties van Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS-landen) spraken in september met de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag over de procedure bij de consensusrijkswetgeving. In de Ipko-afsprakenlijst benadrukken ze het belang van draagvlak, transparantie en duidelijkheid.

In het Statuut van het Koninkrijk is er momenteel geen duidelijkheid voor de bevoegdheden en rol van regeringen en parlementen. Volgens de staatssecretaris moet hier meer structuur in komen.

De deelnemers van het Ipko deden ook een verzoek voor meer transparantie bij de onderhandelingen voor de Rijkswetten. Er werd een voorstel gedaan om de vier parlementen hier meer bij te betrekken voor meer duidelijkheid.

Andere onderwerpen van het Ipko waren het slavernijverleden, internationale verdragen en natuurbehoud. Van Huffelen herhaalde dat de regering voor het eind van dit jaar zal reageren op aanbevelingen over het slavernijverleden. De regering zet zich op dit moment al in voor de medegelding van internationale verdragen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. 

Natuurbehoud heeft ook alle aandacht. De Nederlandse regering zet zich in voor natuurbescherming, duurzame ontwikkeling en landbouwbeleid op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram