maandag 5 december 2022 19:57
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
22 november 2022

De Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) heeft 10,8 miljoen gulden aan onzekere salarisadministratie over 2019 geconstateerd binnen de Landsoverheid. Dat meldt het Antilliaans Dagblad naar aanleiding van een nieuw onderzoek van de ARC.

Het nieuwe onderzoek van de Rekenkamer is een vervolg op een rapport uit 2016 over de salarisadministratie van de overheid. De ARC heeft in het rapport acht risico’s van onzekerheid geïdentificeerd. De risico’s worden gezien als fouten die gemaakt kunnen worden in de administratie van de salarissen.

Twee van de acht risico’s zijn door de Rekenkamer uitgesloten bij de onzekerheden van de salarisadministratie bij de overheid. Deze twee risico’s hadden te maken met het overlijden van het personeel dat op de payroll voorkomt en met het betalen van een werknemer nog voordat degene in dienst zou treden. De ARC zegt dat dit niet is gebeurd. 

Dat houdt in dat de 10,8 miljoen gulden in zes risicogebieden liggen. Volgens de Rekenkamer hebben deze fouten vooral betrekking op de overwerkvergoedingen van 150 en 200 procent. Goed voor zo’n 5,4 miljoen gulden. Verder ging 1,8 miljoen naar ongelijk gebruik van toeslagen en minimaal 2,8 miljoen gulden naar inkomens van ambtenaren zonder wettelijke grondslag.

De kritische rekenmeester van de ARC zegt dat er ook controle mist op de betalingen na uitdiensttreding van werknemers. Vanwege missende documenten is er drie miljoen gulden niet gecontroleerd oftewel, onzeker. De ARC raadt de Staten onder andere aan om minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) te blijven wijzen op het opvolgen van de aanbevelingen die worden gemaakt. 

Verder moet de RvM erop gewezen worden de wet- en regelgeving na te leven om te zorgen dat het belastinggeld van de burger rechtmatig wordt besteed.  

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram