woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Nederland zich bij de klimaattop in Egypte aangesloten bij twee initiatieven om de samenwerking voor klimaatactie tussen de eilanden te bevorderen. De initiatieven moeten zorgen voor meer uitdaging op het gebied van klimaat en het opwekken van duurzame energie. Dat meldt de Nederlandse overheid.

Nederland, Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn naast Aruba en Curaçao nu aangesloten bij het Local2030 Island Network. Dit is volgens de overheid een wereldwijd netwerk dat door de eilanden zelf is opgezet. Het doel van het netwerk is om de Social Development Goals (SDG’s) te behalen door middel van lokale oplossingen. Nu Nederland en de Caribische Eilanden zich hebben aangesloten wil Nederland klimaatinnovaties op de eilanden versnellen en kennis uitwisselen over klimaatontwikkelingen tussen de eilanden.

Op initiatief van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) is het SIDS Light house Initiative ontstaan tijdens de klimaattop. Dit initiatief wordt gezien als actieplan om de transitie naar duurzame brandstoffen te versnellen. De Nederlandse overheid zegt de krachten te willen bundelen om strategieën voor duurzame energie te bevorderen.  “Met technische kennis en haar internationale netwerk kan Nederland daar een goede bijdrage aanleveren”, aldus de overheid.