woensdag 7 december 2022 22:35
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
20 november 2022

Minister van Justitie Shalten Hato (MFK) heeft tijdens de vierjaarlijkse Universal Periodic Review (UPR) van de United Nations Human Rights Council in Genève aangegeven dat kinderen van ongedocumenteerde migranten meer voorzieningen moeten krijgen om hun integratie te ondersteunen. Dat meldt de minister zelf. Zondag wordt wereldwijd stilgestaan bij de Internationale dag van de Rechten van het Kind.

Het thema voor de internationale dag van de Rechten van het Kind is dit jaar ‘gelijkheid en inclusie voor ieder kind’. In een publicatie van de Universiteit Leiden en de Universiteit Curaçao blijkt dat de rechten van ongedocumenteerde kinderen op Curaçao ernstig onder druk staan. De kinderen komen veelal uit Venezuela.

Het onderzoek van de twee universiteiten geeft aan dat op basis van het huidige vreemdelingenrecht van Curaçao ongedocumenteerde kinderen bijna geen toegang hebben tot eerste levensbehoeftes. Daarnaast zijn er nauwelijks tot geen opvangplekken beschikbaar, zijn de kinderen niet verzekerd en is een school voor sommige onbereikbaar.

Hato hoopt dat zijn verklaring die hij gaf tijdens de UPR hopelijk leiden tot meer toegang tot voorzieningen voor ongedocumenteerde migranten om hun integratie te bevorderen. Daarnaast wil de minister dat kinderen die op het eiland worden geboren een verblijfsvergunning krijgen, ook als er geen geboorteregistratie ingediend.

Curaçao is verbonden met het VN-kinderrechtenverdrag. Het verdrag, dat dateert uit 1989, bestaat uit 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Curaçao heeft, net als Nederland, een gezamenlijke plicht om kinderen met of zonder documenten veilig op te vangen. Uit het onderzoek blijkt echter dat er van die gezamenlijk plicht op Curaçao maar weinig terecht komt.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram