woensdag 7 december 2022 16:27
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
18 november 2022

Curaçao en Aruba gaan samen met nog acht andere landen mee in een Nederlands initiatief om vrachtwagens in 2040 schoon over de weg te laten rijden. Dat werd besloten tijdens de klimaattop in Egypte.

De landen Oekraïne, Verenigde Staten, België, Ierland, Dominicaans Republiek, Kroatië, Liechtenstein en Litouwen stemden in samen met de twee Caribisch Nederlandse eilanden voor het nieuwe plan. Met de krabbel onder het initiatief zullen onder andere vrachtwagens en bussen in 2040 rijden zonder uitlaatgassen. Het zwaar wegverkeer zal vervangen worden door elektrische alternatieven of gaan rijden op waterstof.

Om nog een stap verder te gaan, is ook besloten om volledig schoon te gaan rijden in 2050. Dit betekent dat dan geen enkel voertuig uitlaatgassen meer mag uitstoten. De uitstoot van vrachtwagens en bussen is wereldwijd voor een derde verantwoordelijk voor de CO2-vervuiling. CO2 is schadelijk voor mensen en kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Nederland laat weten blij te zijn de Verenigde Staten ook aan boord te hebben van het initiatief, omdat dit land na China de meeste vrachtwagens op de wegen heeft rijden. De Amerikaanse president Joe Biden heeft laten weten de Amerikaanse economie te willen vergroenen, daar past het Nederlandse initiatief volgens hem goed bij.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram