woensdag 7 december 2022 23:17
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
10 november 2022

De MQ-9 Reaper blijft tot 1 juli 2023 inzetbaar vanaf Hato Airport. Dat heeft staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VDD) laten weten tijdens zijn bezoek aan Curaçao.

Het onbemande vliegtuig verzamelt vanuit de lucht data en informatie. Dankzij de besturing per satelliet is het toestel wereldwijd te bedienen. De Reaper wordt op Curaçao ingezet om luchtmachtpersoneel voor te bereiden op grote operaties. Drie van de vier toestellen staan sinds begin dit jaar op het eiland. Een militaire eenheid startte destijds met een test- en evaluatiefase die in december afloopt. Daarna werkt het personeel verder aan de operationele gereedstelling. 

Het onbemande vliegtuig is op Curaçao gestationeerd vanwege de gunstige weersomstandigheden en de beschikbaarheid van het luchtruim. Bovendien verzamelt het toestel al inlichtingen ter ondersteuning van de militaire organisaties in het Caribisch gebied.

“Ik heb ter plekke gehoord hoe belangrijk het toestel met zijn sensorcapaciteit hier is voor onder meer het bestrijden van georganiseerde criminaliteit”, aldus Van der Maat. “De afgelopen periode hebben de luchtmacht-collega’s het onbemande vliegtuig uitvoerig getest. Het is goed dat zij de komende zes maanden door kunnen gaan met trainen.”

In december zal het vierde toestel samen met twee zogeheten Ground Control Stations aankomen bij vliegbasis Leeuwarden. Die zijn vergelijkbaar met de cockpits, alleen dan op de grond. Het vliegtuig zal voorlopig in de opslag blijven. Beide cockpits worden volgend jaar naar verwachting wel operationeel. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram