woensdag 7 december 2022 23:18
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
10 november 2022

Naturalis Biodiversity Center wil deze maand een muggenonderzoek uitvoeren op Aruba, Bonaire en Curaçao. De organisatie voerde een soortgelijke expeditie uit op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba in 2018. Het was het eerste muggenonderzoek in meer dan zeventig jaar. 

Het team zal bestaan uit vijf onderzoekers en twee studenten van verschillende instanties en universiteiten. Het onderzoek zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met lokale bedrijven. “Muggen zijn niet alleen hinderlijk voor het huishouden, maar kunnen ook een aantal ziekteverwekkers bij mensen en dieren verspreiden die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van ziektes zoals dengue, zika en malaria”, aldus Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). 

De nieuwe studie van Naturalis Biodiversity Center zal de huidige muggenbiodiversiteit op de eilanden beoordelen. Het doel is om elk eiland zeven tot tien dagen te bezoeken en tien tot zestien muggenvallen te plaatsen. Daarnaast zullen ook de waterlarven op verschillende broedplekken worden onderzocht. 

De onderzoeken vinden plaats tussen 13 november en 6 december en beginnen op Aruba. De expeditie is onderdeel van het Mobocon-programma, dat zich richt op capaciteitsopbouw voor de bestrijding van door muggen overgedragen ziektes op de BES-eilanden. Het programma is in 2017 van start gegaan en wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram