vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Curaçao Ports Authority (CPA) heeft onderzoek gedaan naar een strategie om de gevolgen van de klimaatcrisis voor de haven van Curaçao zo goed mogelijk op te vangen. Dat meldt CPA. Donderdag zullen de resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens een lezing.

De lezing zal worden ingeleid door hoofd van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo), Pedzi Flores-Girigori. MT-lid van Meteo zal toelichting geven op het Curaçao Climate Change Platform (CCCP) dat dit jaar is gelanceerd. Na de inleiding zullen onderzoekers Felix van Veldhoven en Timo Kelder de resultaten van het CPA onderzoek namens de Nederlandse Stichting Adaption Services (CAS) presenteren.

Van Veldhoven zal uitleg geven over de mogelijk gevaren, effecten en risico’s die zijn verbonden aan de veranderingen van het klimaat voor de havens van Curaçao. Kelder zal ingaan op de extreme weersituaties die Curaçao op kort en middellange termijn kan verwachten. Tijdens de presentatie worden de resultaten van de workshop gepresenteerd onder gerelateerde stakeholders. Als laatst zal Van Veldhoven informatie geven over de klimaateffectatlas. Een online kaartenverzameling die de CAS samen met Nederlandse partijen heeft gemaakt om mogelijke klimaatverandering en de effecten daarvan in kaart brengt.

De CAS wil de kloof tussen klimaatwetenschap en de dagelijkse praktijk verkleinen. Door klimaatdata te vertalen naar tools die de veranderingen inzichtelijk maken, hoopt de organisatie de klimaatverandering inzichtelijk te maken. De lezing zal plaatsvinden in de aula van de universiteit van Curaçao van 19.00 uur tot 21.00. Na de lezing zal er een borrel zijn.