maandag 5 december 2022 20:54
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 november 2022

 

De organisatie Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) krijgt per 1 november een externe klachtadviescommissie om klachten van bewoners, die gebruikmaken van zorg of jeugdzorg in Caribisch Nederland, zo goed mogelijk te helpen. Dat laat de organisatie weten in een persbericht.

ZJCN valt onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is ontstaan door samenvoeging van het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) en Jeugdzorg en Gezinsvoogdij (JGCN). De organisatie stelt het belangrijk te vinden dat klachten die binnenkomen zorgvuldig worden behandeld. 

Wanneer iemand een klacht indient, wordt deze verwerkt door de huidige klachtenfunctionaris. Vanaf 1 november wordt er volgens ZJCN een belangrijke toevoeging gedaan aan de klachtenbehandeling. Bij klachten die vanaf deze maand binnenkomen kan de externe klachtenadviescommissie worden ingezet om advies te geven over de beoordeling van de klacht.

Om zo goed mogelijk advies te kunnen geven bestaat de commissie uit mensen die de eilanden en de bewoners goed kennen. ZJCN heeft vijf leden geselecteerd die zijn benoemd door de Staatssecretaris van VWS. Geen van de leden heeft eerder gewerkt voor de organisatie en zij zullen voor een periode van vier jaar lid zijn van de commissie. ZJCN laat weten dat de commissie haar eigen werkwijze bepaald en dit laat vastleggen in een reglement dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Volgens ZJCN organiseert de commissie een hoorzitting wanneer er een klacht moet worden behandeld. Tijdens deze hoorzitting zal de commissie naar de klager en beklaagde luisteren en een advies uitbrengen. Dit advies wordt gestuurd en beoordeeld door de directeur van ZJCN, Herbert Barnard. Daarna zal de klager een brief ontvangen met daarin het advies van de commissie als bijlage.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram