woensdag 7 december 2022 21:44
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 november 2022

De Basisvoedselmand voor de consument met een lager inkomen mag niet worden aangevuld, dat heeft de kortgedingrechter maandag besloten.

De rechter heeft een streep getrokken door de nieuwe Makutu Básiko regeling 2022, waarbij het kabinet-Pisas (MFK/PNP) het voornemen had om de basismand met consumentenartikelen uit te breiden. De belangenvereniging Curaçaose Agenturen en zevenentwintig importeurs zijn hiermee in het gelijk gesteld. Beide partijen hadden de overheid van Curaçao voor de rechter gedaagd. Ze wilden voorkomen dat de basismand zou worden uitgebreid met luxere varianten van basisproducten en niet-essentiële artikelen.

De rechter verwijt de overheid geen deugdelijke belangenafweging te hebben gemaakt sinds de invoering van de Basisvoedselmand in 2012. Daarnaast is gebleken dat er geen onderzoek is gedaan naar de te verwachten effecten van het plaatsen van de nu aangewezen extra producten en hele productgroepen in de basismand.

In augustus besloot de regering dat de basismand uitgebreid zou worden om de consumenten met een minimuminkomen te ondersteunen bij de financiële- en economische crisis en de grote prijsstijgingen. Dit betekent dat de regeling van minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) niet met terugwerkende kracht per 1 september 2022 in werking kan treden. Volgens de rechter had Cijntje dit al kunnen weten, aangezien zijn ambtenaren hiervoor in een eerder opgestelde notitie hadden gewaarschuwd. De Basisvoedselmand zou volgens de ambtenaren niet de oplossing zijn om de bereikbaarheid van primaire levensmiddelen voor inwoners met een minimuminkomen te vergroten.

Volgens de rechter zou één van de risico’s zijn dat er met de nieuwe regeling juist een tekort zou ontstaan, omdat groothandelaren en retailers geen basisproducten meer gaan inkopen.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram