maandag 5 december 2022 20:07
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 november 2022

Curaçao kampt met mobiliteitsarmoede. Dat stelt TNO in een onderzoek. Mensen die in afgelegen gebieden wonen, moeten langere afstanden afleggen en kunnen niet altijd rekenen op het openbaar vervoer. 

“Naast traditionele indicatoren als reisafstand en -tijd, hebben we ook gekeken naar de bereikbaarheid van werk en basisvoorzieningen als scholen en de impact op bevolkingsgroepen”, aldus TNO-onderzoeker Marieke Van der Tuin. Mobiliteitsarmoede treedt op wanneer een deel van de bevolking zich niet vanzelfsprekend dagelijks kan vervoeren met een auto, bus of fiets.

Uit de resultaten van de onderzoeksorganisatie blijkt dat mensen in de meer afgelegen gebieden op het eiland vaker ontbreken op de arbeidsmarkt. “Mensen dreigen af te haken op de arbeidsmarkt omdat de afstand te lang is, het openbaar vervoer onbetrouwbaar is en ze een groot gedeelte van hun inkomen eraan kwijt zijn”, zegt Van der Tuin.  

Het is volgens het onderzoek geen optie om te stoppen met werken wat betekent dat mensen haast worden gedwongen om hoge kosten te maken voor brandstof of openbaar vervoer. Dit verslechtert de financiële situatie. Naast dat het financieel voor problemen zorgt, speelt veiligheid ook een rol. Volgens TNO lopen vrouwen meer risico om slachtoffer te worden van grensoverschrijdend gedrag als er ‘s avonds bijvoorbeeld geen bussen rijden. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat innoverende ideeën als zonnepanelen of ‘groene energie’ de kloof tussen arm en rijk vergroten. “Mensen met een hoger inkomen profiteren van de duurzame plannen, terwijl lagere inkomens die stap niet kunnen zetten en afhankelijk zijn van kostbare brandstof.” TNO Nederland raadt de overheden aan om de zogenoemde achterblijvers in de energietransitie in de gaten te houden en te helpen om duurzame stappen te zetten.  

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram