dinsdag 30 mei 2023 12:22
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
21 oktober 2022

De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen (D66) besloten om Aruba geen aanwijzing te geven voor 2022. Door onverwachte financiële meevallers blijft het tekort op de begroting onder de afgesproken 131 miljoen gulden.

Het College Aruba financieel toezicht (CAft) adviseerde in juli een aanwijzing nadat bleek dat de regering de begroting niet op orde had. Aruba had slechts één van de dertien aanbevelingen van het CAft in voldoende mate op heeft gevolgd. Het CAft zag veel risico’s, waaronder oplopende rente, en benadrukte dat maatregelen noodzakelijk zijn om de schuldtoename dit jaar te beperken.

De financiële meevallers zijn na het advies van het CAft naar voren gekomen. “Het is fijn dat de regering van Aruba op de valreep een aantal meevallers heeft gehad waardoor het tekort op de begroting voor dit jaar onder de afgesproken grens blijft”, aldus Van Huffelen. “Daarmee is voor 2022 een aanwijzing voorkomen.”

Desondanks zijn de zorgen voor de toekomst van Aruba niet weg bij de staatssecretaris en het Nederlandse kabinet. “We zien dat Aruba enorme schulden blijft houden, meer dan negentig procent van het Bruto Binnenlands Product. Dat zou de helft minder moeten zijn.”

Aruba kan in 2023 geen beroep meer doen op liquiditeitssteun. Eerder is in de Rijksministerraad afgesproken dat het eiland zich volgend jaar weer aan de reguliere begrotingsregels gaat houden.

De staatssecretaris heeft namens het kabinet een brief aan de Arubaanse regering gestuurd naar aanleiding van het besluit over de aanwijzing. Daarin worden ook nieuwe leningen besproken, ter vervanging van de bestaande financiële steun. In de brief staat dat een sluitende begroting, gekoppeld aan een betrouwbare uitvoering en financieel toezicht door middel van de Rijkswet Aruba financieel toezicht, essentieel is om over de mogelijke herfinanciering in gesprek te gaan.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram